Vizantijsko plavo

Istanbul, Turska

već od 129€

Opis destinacije

Vizantija, ili Istočno rimsko carstvo, je bila prava kosmopolitska država koja je trajala sve od antičkog perioda 330. godine nove ere pa sve do njenog ukidanja 1453. godine. Predstavlja jednu od najznačajnijih civilizacija u istoriji čovečanstva koja je imala ogroman kulturni uticaj na mnoge države i narode tog perioda.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Autobus
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
Vizantijsko plavo
07.09. - 12.09.2022 - RASPRODATO
08.11. - 13.11.2022

Cena aranžmana - 129€ (Hotel 3*) 

CENA ARANŽMANA OBUHVATA
- prevoz autobusom visoke turističke klase na navedenoj relaciji;
- smeštaj u Istanbulu u hotelu 3* u 1/2 i 1/3 sobama na bazi 3 noćenja sa doručkom (švedski sto – samoposluživanje)
- panoramsko razgledanje Istanbula u pratnji vodiča;
- usluge profesionalnog turističkog vodiča tokom celog toka putovanja;
- troškove organizacije putovanja;

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA
- individualne troškove
- fakultativne izlete (za realizaciju je potrebno minimum 20 prijavljenih putnika):

- Obilazak kompleksa dzamije Sulejmanije - 10€
- Istanbul 1 - Aja Sofia, Hipodrom, Bazilika Cisterna, Kučuk Aja Sofia - 25€ / deca 15€ (uključene ulaznice i vodič na srpskom jeziku)
- Istanbul 2 – Manastir Pantokrator ( Zejrek dzamija ), Manastir Pamakaristos ( Fetiye dzamija ), Vaseljenska patrijaršija - 30€ / deca 15€ ( uključene ulaznice i vodič na srpskom jeziku )
- Krstarenje Bosforom, Panorama muzej 1453 – 20€ / deca 10 € ( uključene ulaznice i vodič na srpskom jeziku )
- Tursko veče – 40€ / deca 30€
- Paket fakultativnih izleta bez Turske večeri (1+2+3+4) - 80€
- međunarodno zdravstveno osiguranje (mogućnost plaćanja u agenciji)

POPUSTI I DOPLATE
- Doplata za 1/1 sobu - 45€
- Doplata za dodatno sedište u autobusu - 50€ (na upit)
Hotel 3* - Nalazi se u starom istorijskom jezgru (Laleli), u trgovačkoj i turističkoj zoni, u blizini Kapali čaršije. Hotel ima aperitiv bar, restoran… Sobe su 1/2 i 1/3 sa TWC, TV, telefonom, mini barom… TAČAN NAZIV HOTELA BIĆE POZNAT NAJKASNIJE 7 DANA PRED PUT

1.DAN BEOGRAD
Polazak iz Beograda u 17.00h. Lagana vožnja autoputem ka Nišu i dalje ka Dimitrovgradu sa usputnim pauzama radi odmora i prihvata putnika. Po prelasku granice noćna vožnja preko Bugarske.

2.DAN ISTANBUL
Dolazak u Istanbul u prepodnevnim časovima. Po dolasku u centar grada panoramsko razgledanje autobusom uz pratnju stručnog vodiča: staro jezgro, Zlatni rog, Galata most, Taksim i Bejolu, Bosfor, palata Dolmabahče… Smeštaj u hotel u popodnevnim časovima. Slobodno vreme za šoping i fakultativni izlet do Suleymanije, jedne od najvecih istanbulskih džamija, koju je sagradio Sulejman Veličanstveni. Noćenje.

3.DAN ISTANBUL
Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni obilazak kulturno istorijskih znamenitosti Istanbula: Čemberlitaš – stub sa obručima iz vizantijskog perioda, Hipodrom, Teodosijev i Egipatski obelisk, Stub Troglave zmije, jednu od najspektakularnijih crkava na svetu,a današnju džamiju - Aja Sofiju koju je izgradio Justinian I, oličenje Vizantijske arhitekture, zatim obilazimo Baziliku Cisternu koja je vodom snabdevala centar Vizantijskog Carigrada, koja je poznata po svojim mermernim stubovima koji u osnovi imaju glavu meduze i čuveni stub Fatiminog oka. Ovih stubova je ukupno 336, a visoki su 9 metara. Nastavak obilaska i šetnja do Kucuk Aja Sofije, koja je bila studija za veliku Aja Sofiju, a jedna je od najvažnijih ranovizantijskih gradjevina u Istanbulu. Nalazi se na listi UNESCO-a i otvorena je za posetioce, a tu cemo videti friz Justiniana i Teodore kao sto postoji u crkvi u Raveni koju su sagradili njih dvoje… Slobodno vreme za individualne aktivnosti... Uveče (fakultativno) odlazak na Tursko veče - večeru na brodu u trajanju od 3.5 sata na Bosforu. Noćenje.

4. DAN ISTANBUL
Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni obilazak nekadašnjeg manastira Pantokrator koji je podigao car Jovan Komnin sa suprugom Irinom izmedju 1124.i 1136.godine. U njemu je 6 godina živeo oslepljen  i iz Srbije prognan Stefan Dečanski sa sinom i ćerkom. U ovom manastiru mu je Sveti Nikola vratio vid. Ovaj spomenik je najlepši predstavnik arhitekture epohe Komnina u Carigradu. Danas je Zeyrek Džamija, ali svakako sačuvanih ostataka podnih mozaika ima i danas. Nastavak šetnje do nekadašnje manastirske crkve Bogorodice Pamakaristos.  Jedan  od retkih spomnika koji su podignuti od temelja u periodu vladavine Paleologa. Tu je bilo i sediste Vaseljenskog patrijarha,a  danas je deo paraklesiona ostavljen kao muzej.  Nakon obilaska spuštamo se ka Balatu i Feneru gde ćemo kroz laganu šetnju videti i Grčku školu, šarene i boemske delove ovog kvarta i obilazak ćemo završiti posetom Vaseljenskoj patrijaršiji, gde ćemo posetiti Crkvu Sv.Djordja , čuti i saznati zamiljive i fascinantne istorijske podatke, i zamisliti želju kod crnog stuba , koji je deo krsta na kome je razapet Isus Hristos , u kome se nalazi jedan od eksera kojim je proboden.  Jedan od stubova  se nalazi u Jerusalimu, jedan u Rimu i ova jedan u Istanbulu. Povratak u hotel, slobodno vreme. Noćenje.

5.DAN ISTANBUL
Nakon doručka, napuštamo hotel  i pakujemo stvari u autobus. Slobodno vreme ili fakultativno odlazak na krstarenje Bosforom uz razgledanje grada: Zlatni Rog – najlepši deo Istanbula, Galata most i Galata kula, Džamija Sulejmanija, Bešiktaš – kvart grada sa stadionom istoimenog fudbalskog kluba, Ortokoj kvart, Rumeli  hisar – čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule, Devojačka kula, Jildiz palata. Krstarenje traje oko 1 sat i za to vreme plovićemo Bosforskim moreuzom i uživati u pogledu kako na  Evropsku tako i na Azijsku stranu. Nakon silaska sa broda , autobusom se upucujemo ka Muzeju Panorama  1453, koji  je otvoren 2009. godine koji  prikazuje pad i osvajanje Carigrada od strane Osmanlija i sultana Mehmeda Osvajača. Ovim obilaskom završićemo naše razgledanje nekadašnjeg Carigrada i videćemo kako je ovaj veličanstveni grad pao pod vlast Osmanlija, odakle počinje njegova nova istorija. U poslepodnevnim časovima polazak za Srbiju. Noćna vožnja preko Bugarske uz usputna zadržavanja radi odmora i graničnih formalnosti…

6.DAN BEOGRAD
Dolazak u Srbiju u prepodnevnim časovima. Kraj programa.

– 30% prilikom prijavljivanja, ostatak najkasnije 15 dana pre datuma polaska na put.

– Čekovima gradjana

– Platnim karticama: DINA, MASTER, MAESTRO, VISA

– Sve cene su izražene u eurima, a plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

TT

Zimovanje

Hotelski i apartmanski smeštaj

Evropski gradovi

Upoznajte Evropu sa nama