Gradac - Lelić - Ćelije

Gradac, Srbija

već od 1300RSD

Opis destinacije

Klisura reke Gradac spada u jednu od najlepših u Srbiji, bistrina vode sa mnogobrojnim izvorima i prelepa priroda koja krasi ovu klisuru čine je pravim biserom valjevskog kraja. Pored lepote prirode ovu turu krase i dva manastira koje ćemo posetiti, a to su manastiri Lelić i Ćelije, poznati po tome što se u njima nalaze mošti dva najveća svetitelja u našem narodu prošloga veka, Sv.vladike Nikolaja Velimirovića i ave Justina Popovića. Imaćemo priliku da čujemo zanimljive priče o životu manastira i ova dva velika duhovna uzora Srpske pravoslavne crkve.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Bez smeštaja

Prevoz

  • Autobus
  • Cenovnik
  • Program putovanja
JEDNODNEVNI IZLET
„Kanjon reke Gradac“
*Manastir Lelić-Manastir Ćelije*
pešačka tura
NEDELJA-16 maj
Cena :1300 rsd

U cenu je uračunato:
– prevoz turistički autobusom ili minibusom, video & audio oprema, klima,  
– obilasci prema programu,
– pratnja licenciranog turističkog vodiča,
– troškovi organizacije putovanja,

U cenu nije uračunato:
– individualni troškovi koji nisu predviđeni programom.
 
Napomena:
Minimum prijavljenih putnika za realizaciju ovog aranžmana je 45. U slučaju da se prijavi nedovoljan broj putnika, agencija zadržava pravo otkaza putovanja (5 dana pre polaska) ili pravo spajanja sa drugom agencijom.
Ukupna dužina trase je oko 12 km. Potrebna oprema: ranac, planinarske cipele ili adekvatana obuća udobna za dužu šetnju po neravnom terenu, voda, hrana iz ranca, odeća prilagođena vremenskim uslovima i presvlaka.

Polazak iz Obrenovca u 08:30 (ispred hale sportova). Na putu ka Valjevu i klisuri reke Gradac pravićemo pauzu u etno domaćinstvu Kumova vodenica. Kod ljubaznih domaćina ovog restorana pored kafe, domaće rakije kao i dobrodošlice možete da kupite domaće brašno koje se melje na licu mesta.

Manastir Lelic
Nakon kraćeg odmora nastavljamo ka selu i manastiru Lelić koji je zadužbina svetog vladike Nikolaja. Crkva je podignuta i oslikana tridesetih godina prošlog veka. U crkvi manastira Lelic se nalaze mošti vladike Nikolaja koje su iz Amerike u njegovu zadužbinu prenete 1991 god. Manastir Lelic postao je mesto hodočašća brojnih vernika od kada su u njega prenešene mošti vladike NIkolaja. Nakon posete ovoj svetinji krenućemo na pešačku turu ka Jakom izvoru reke Gradac. Pešačka tura vodi niz reku ka Eko kampu gde ćemo uživati u celodnevnoj lepoti prirode i šetnji niz Gradac. Oni najhrabriji, ukoliko nam vremenske prilike dozvole, mogu i da se okupaju (reka je hladna u toku cele godine, pa je tokom toplih dana pravo uživanje rashladiti se u njoj).

Manastir Celije
Manastir Celije je sagradjen u srednjem veku po predanju za vreme vladavine kralja Dragutina. U manastiru je sahranjeno više srpskih prvaka valjevskog kraja. Nedaleko od manastirske crkve koja je posvećena saboru svetih Arhangela nalazi se grob Bircanin Ilije. On je bio prva žrtva seče knezova koja je prelila kap u čaši i izazvala početak prvog srpskog ustanka pod voždom Karađorđem.

Restoran „Skok po skok“
Od Eko kolibe imamo pola sata lagane šetnje do etno domaćinstva “Skok po skok” gde možemo ručati ili popiti neko piće, po želji. Nakon kraćeg odmora odlazimo u manastir Ćelije, odakle nas čeka uspon od 963 stepenika i to je najteži deo ture. Iako se usput nalazi više klupa (mi idemo laganim tempom, se bez žurbe), ova staza se ne preporučuje za teže srčane bolesnike. Ostatak ture nije zahtevan i prijatan je i ljudima sa slabijom kondicijom.

Napomena: Ukupna dužina trase je oko 10 km. Polazak za Beograd je planiran do 20:00, a dolazak na parking do 22:00. Potrebna oprema: ranac, planinarske cipele ili adekvatana obuća udobna za dužu šetnju po neravnom terenu, voda, hrana iz ranca, odeća prilagođena vremenskim uslovima i presvlaka, oprema za kupanje i prostirka za ležanje na travi.

Grčka

Hotelski i apartmanski smeštaj

Turska

Idealan odmor za celu porodicu